Blog Layout

Linus Pils, een ambachtelijke pils

Steven Van Hellemont • 26 januari 2024


We mogen Linus Pils terecht een ambachtelijke pils noemen, al wordt het bier in een moderne brouwerij gebrouwen. Waarom? Simpel: het wordt gebrouwen zoals jij verwacht dat bier gebrouwen wordt, zoals men pils oorspronkelijk brouwde, en zo ook destijds door onze grootvader.


Dit is met de ingrediënten die je verwacht:

  • echte gerstemout (pilsener mout),
  • hop (Hallertau en Saaz) in de vorm van hoppellets,
  • een gist geschikt voor pilsbier,
  • zacht water natuurlijk
  • en wat ruwe tarwe (volgens het recept van onze grootvader). 



" Daarom heet Linus Pils ook een “volmout” pils te zijn, zonder gebruik van rijst of maïs als substituut voor gerstemout. "


Dit is volgens het brouwproces dat je verwacht:
  • het beslag gemaakt met het gerstemout en de ruwe tarwe,
  • gemaischt met stapsgewijze verhoging van de temperatuur om het zetmeel om te zetten in suikers,
  • hoppen toegevoegd op verschillende momenten tijdens het koken van de wort voor bitterheid en aroma,
  • filtering van de vaste deeltjes (restjes mout en hop),
  • de wort gekoeld vooraleer in de gistingstank te worden opgeslagen,
  • eens geënt met de gist is het een tiental dagen wachten totdat het bier is uitgegist bij een temperatuur van 14°C. We geven hiervoor de gist voldoende tijd,
  • ook voor de lagering op 2°C wordt voldoende tijd gegeven, belangrijk voor het klaren van het bier en het op smaak komen,
  • na een drietal weken is Linus Pils na pasteurisatie klaar voor botteling!
Affiche van evenement gesponsord door Brouwerij Van Hellemont
door Steven Van Hellemont 8 maart 2024
Onlangs kwamen we in het bezit van drukblokken gebruikt voor drukwerk van de oude brouwerij, zoals voor evenementaffiches en etiketten voor Gold Pils bierflesjes.
De klok “O.L. Vrouw onbevlekt ontvangen“
door Steven Van Hellemont 13 april 2023
In de kerk van Lubbeek Sint-Martinus hangt een klok gefinancierd door Brouwerij Van Hellemont.
door Steven Van Hellemont 7 maart 2023
Met kappertjes, verse kervel en bieslook, gecombineerd met in de schil gekookte aardappel.
Vrachtwagens klaar voor de jaarlijkse handelsbeurs
door Steven Van Hellemont 12 januari 2023
Paard en kar werden vervangen door vrachtwagens voor het leveren van bier en limonade, nu tot over de provinciegrenzen heen.

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te geven. Meer informatie vindt u op de Privacypagina.

×
Share by: